Які спеції не тільки підсилюють смак страв, але і володіють цілим списком корисних властивостей, довідаєтеся зі статті блогу про правильне і здорове харчування - КебабШеф.
Той самий випадок, коли приємне дійсно поєднується з корисним. Ці п'ять спецій не тільки підсилюють смак страв, але і володіють цілим списком корисних властивостей.
Перець чилі
Чим гостріше перець, тим більше в ньому міститься алкалоїду капсаїцину. Вчені з Ноттінгемського університету з'ясували, що капсаїцин викликає масову загибель злоякісних клітин, а заодно знімає больові симптоми в тілі. Крім того, чилі корисний для серця, запобігає раку простати і поява виразки. А ще він чудово доповнює овочеві і рибні страви. Чим не привід додати в меню трохи гострого перцю?
Кориця
Одна з найбагатших антиоксидантами приправа, в якій стільки корисних властивостей, що їм можна присвятити цілу книгу. Наприклад, кориця зменшує запальні процеси в організмі, знижує рівень цукру і тріглецірідов в крові. Вона також допомагає інсуліну спалювати жир, так що внесіть цю спецію в своє меню якщо дотримуєтеся дієти. Ще кориця - відмінне джерело марганцю, заліза і кальцію. Головне не обмежувати себе кавою або булочками з корицею. Куди корисніше додати її в вівсянку або йогурт. До речі, кориця ще і вбиває бактерії: при порізі її можна посипати прямо на рану.
Орегано
Свято на вулиці любителів італійської кухні: орегано можна знайти в практично в кожній піці. Ця ароматна приправа - натуральний антибіотик. У ній у великих кількостях міститься два відмінних антибактеріальних елемента - тимол і карвакрол. До того ж в орегано в чотири рази більше антиоксидантів, ніж в чорниці. Як і кмин (до речі, ще один прекрасний антисептик), орегано легко виростити вдома.
Куркума
Як і будь-який помаранчевий продукт, куркума посилює апетит і покращує настрій. Однак на цьому її корисні властивості не закінчуються: ця приправа - природне знеболювальне, яке також допомагає активізувати процес травлення. При артриті куркума допомагає зменшити запальні процеси. І, поряд з орегано і корицею, залишається одним з кращих антисептиків і джерелом антиоксидантів. Додати її в свій раціон досить легко. Куркума відмінно поєднується з салатами, а соуси і заправки на основі куркуми допоможуть по-новому поглянути на звичні страви.
Базилік
Чому італійці виглядають молодо, незважаючи на величезну кількість сонячних днів в році? Вони додають базилік в усі страви. Ця приправа має антиракові властивості і запобігає передчасному старінню та появі проблем зі шкірою. У базиліці також містяться рослинні пігменти, які захищають клітини від шкідливої дії кисню і радіації. Як і у випадку з корицею, базилік має прекрасні антисептичні властивості: листя цієї рослини можна прикладати прямо до рани.